Neem een selectie open monumenten en open ateliers, verbind deze middels een rustieke fietsroute, voorzie deze van een scheut zon en je krijgt een heleboel blije gezichten.   Dit was het recept voor de Monumententocht van j.l. zondag, een samenwerking tussen de Oosterhoutse Fietsdagen en Open Monumentendag afdeling Oosterhout. 

Ruim 330 deelnemers schreven zich in zondag in bij wijkcentrum Slotjes of bij ’t Klosterke en Den Hout voor een onvergetelijke belevenis.  Het thema van de Open Monumentendag 2017 was Boeren, Burgers en Buitenlui.

Deelnemers konden kiezen uit een westelijke route van 20 kilometer of een oostelijke route van 20 of 30 kilometer langs de open monumenten en open ateliers.   Ook bestond er de mogelijkheid beide rondjes te fietsen en er zo dus 40 of 50 kilometer van te maken.

Veel deelnemers kwamen hier echter niet aan.  Er was zoveel te zien onderweg dat men tijd tekort kwam.   Zo bleven velen plakken bij de pastorie in Oosteind of in de beeldentuin bij de Vlaamse schuur aan de Leijsenstraat.   Of men genoot van het uitzicht bij molen Victoria.   Er was verbazing bij de schuilkelder aan de st. Vincentiusstraat, een groep Australische toeristen stond zich te vergapen bij de draaiende molen in Den Hout en er werden potten gebakken bij SRI in Dorst. In de sinistere vervallen oude sanitairshowroom van Struyk aan de Koningsdijk werd het verhaal beleefd over de veldslagen langs de Zuiderwaterlinie, compleet gemaakt met kanonslagen en rookgordijnen.  En natuurlijk waren de terrassen onderweg bij onder andere Catharinadal en de Jacobushoeve goed gevuld.

“Ik woon hier al zo lang, maar nu kom ik op plekken waar ik nog nooit geweest ben, en dat zo vlakbij huis!” was een veel gehoorde quote van fietsende Oosterhouters.

Deelnemers konden de vragen onderweg beantwoorden en dankzij de sponsors konden er aan het einde van de dag mooie prijzen verloot worden.

Het was de laatste tocht van de Oosterhoutse Fietsdagen in 2017.  “Een mooi jaar waarin we flink gegroeid zijn in aantal deelnemers, zowel van binnen als van buiten Oosterhout” aldus voorzitter Mike Dahrs. En dat vraagt om een vervolg in 2018.

Onder een fotoimpressie   Klik op een foto voor een vergroting.